phone-icon

IONIQ Pokretanje održive budućnosti

IONIQ Pokretanje održive budućnosti

Svi imamo poziv, unutarnji glas koji nas vodi da činimo ispravnu stvar. S IONIQ-om dolazi novi poziv, onaj koji traži od čovječanstva da djeluje u zajedničkoj potrazi i omogući održiviju budućnost - danas.

IONIQ je prva Hyundaijeva namjenska električna linija automobila koja redefinira kako izgleda budućnost održive mobilnosti -  sada. IONIQ predstavlja iskustvo revolucionarnog ekološkog automobila i pokazuje nam svima kako možemo prenijeti bolju budućnost sljedećoj generaciji. Oslanjajući se na 45 godina Hyundaijeve baštine dizajna dizajneri IONIQ 5 radikalno su se odmaknuli od normi konvencionalnih vozila. Rezultat je automobil koji predstavlja prošlost, sadašnjost i budućnost Hyundaija i uistinu odgovara životnom stilu vozača. Svestran je, inovativan i nadahnjuje nas da živimo održivije.Stvaranje novih temelja mobilne održivosti

Temeljni koncept koji stoji iza IONIQ linije automobila je održivost i to je također osnovna zamisao koja leži iza novog IONIQ 5. IONIQ 5 uvodi nove boje nadahnute prirodom i ekološki prihvatljive materijala u svim razinama opreme, od osnovne do najviše.

Donosi inovativna iskustva suživota s održivim materijalima; iskustva koja će povećati svijest o važnosti zaštite okoliša za buduće generacije.
 

 
"Zamisao IONIQ-a 5 je redefiniranje bezvremenskog i progresivnog dizajna"
BEOMSOO CHO, VODITELJ HYUNDAI ORIGINALITY DESIGN TEAM-a


Dizajn interijera IONIQ 5 u potpunosti redefinira koncept automobila. IONIQ 5 predstavlja puno više od moda transporta od točke A do točke B - automobil je mjesto na kojem provodimo najviše vremena, nakon radnog prostora i kuće. Njegova svestrana i ugodna unutrašnjost rezultat je hrabrih dizajnerskih rješenja koje traže uvide iz prošlosti kako bi stvorile nešto novo za budućnost.
 


Inspiriran dizajnom prvog samostalnog Hyundai automobila - Hyundai Pony, s fleksibilnošću koju nam daje IONIQ-ov trometarski međuosovinski razmak i oživljen inovativnim održivim materijalima.

 

Svaki IONIQ 5 sadrži:
 
Do 32 reciklirane PET boce
730 g šećerne trske i miješani kukuruz
294 g vune
200 g lanenog ulja
0,08 četvornih metara reciklirane paperete


Najinovativniji materijal korišten u stvaranju IONIQ-a 5 definitivno je tkanina sjedala izrađena od recikliranih PET boca. Za svaki IONIQ 5 očisti se, zdrobi i usitni do 32 plastičnih boca. Te boce mrve se u plastične komadiće, a zatim se komadići rastope i prerađuju u nit koja koja se koristi za tkanje tanine za presvlake sjedala. Uz niti PET boca u tkaninu sjedala se dodaje i ekološkiloški prihvatljiva vuna, za potpuni osjećaj budućosti inspiriranom prošlošću.
 


Tkanina sjedala, obloge unutrašnjosti vozila i tepisi također uključuju biokomponente ekstrahirane iz šećerne trske i kukuruza, dok je koža koja se koristi u unutrašnjosti IONIQ-a 5 obojena lanenim uljem umjesto ulja dobivenog iz životinjskih proizvoda.
Pažljivo pogledajte detalje na vratima i pronaći ćete 100% paperetu koja se može reciklirati. Napravljena je od reciklirane HDPE plastike i ima istu lakoću i teksturu kao i tradicionalni korejski papir.

Vrata i dijelovi karoserije IONIQ 5 obojani su bio bojom koja uključuje ulje ekstrahirano iz biljaka poput cvjetova repice i kukuruza.

 

"Korištenje recikliranih PET boca može potaknuti ljude na razmišljanje o
tome kako bi se proizvodi koji se lako bacaju mogli pretvoriti u nešto novo.
Naravno, bilo bi bolje da PET boce uopće ne postoje"

CHANKI PARK, SENIOR BOJA I DIZAJNER OBLOGE U TIMU HYUNDAI CMF


Pokretanje održive budućnosti

IONIQ 5 je samo početak. Kako će modelska postava rasti, fokus IONIQ brenda na održivost će se dodatno razvijati. IONIQ 6 uključuje materijale koji brinu o ljudima, dok IONIQ 7 predstavit će materijale koji su isključivo usredotočeni na prirodu.
U budućnosti će IONIQ biti pionir niske potrošnje i održivosti, pokazujući primjerom kako se mogu izrađivati novi automobili od recikliranih odbačenih dijelova prethodnih IONIQ modela. 

Prave boje nadahnute prirodom

Dizajnerski tim IONIQ-a nadahnut je nizom boja koje se mogu naći u prirodi.

 

"Mislim da ne postoji ništa što pokazuje ljepše boje nego što je priroda"
CHANKI PARK, SENIOR BOJA I DIZAJNER OBLOGE U TIMU HYUNDAI CMF
Dark Pebble Grey i Dove Grey sive boje nadahnute su kamenčićima s obale otoka Goeje i rijeke Seom-jin na južnoj obali Južne Koreje.
Dark Teal Green zelena boja vuče nadahnuće iz zelene šume na otoka Jeju.
Mud Grey siva boja nadahnuta je nekad zagađenim blatom koji je zajedničkim naporima volontera očišćen od nečistoća i ulja.
Konačno, Terra Brown smeđa boja je nadahnuta čistim, već 70 godina nedirnutim tlom demiliterizirane zone koje razdvaja Sjevernu i Južnu Koreju.

 

Održiv iznutra i izvana, IONIQ pokazuje kako ekološki prihvatljivi materijali i osviješteni postupci mogu ne samo poboljšati naš život, već nas potaknuti na poboljšanje svijeta oko nas.

Naš je poziv ostaviti bolji svijet za sljedeću generaciju, a IONIQ 5 je samo početak.