phone-icon

Mercedes-Benz EQA

Mercedes-Benz EQA


Električni sportaš u kompaktnom formatu.


Električni sportaš u uspješnom formatu modela GLA: EQA je naziv novog početnog modela u svijetu potpuno električnih Mercedes-EQ vozila. Nudeći izvrstan kompromis između performansi i troškova. Model EQA je prvi potpuno električni kompaktni Mercedes-Benz model. Kao bliski rođak modela GLA, osigurava sve uzbudljive karakteristike tog vozila, u ovom slučaju u kombinaciji s učinkovitim električnim pogonom. Okvirna cijena početnog modela do registracije iznosi 377.810,00 KN s PDV-om.


Općenito o EQ modelima


Mercedes-EQ teži preuzeti vodstvo u polju električnih pogonskih sustava i softverskih rješenja unutar vozila. Do danas smo definirali ambiciozne ciljeve razvoja proizvoda i odlučili jače pokrenuti predstavljanje novih tehnologija na tržištu", kaže Markus Schäfer, član Upravnog odbora kompanija Daimler AG i Mercedes-Benz AG, odgovoran za istraživanja Daimler grupe i COO odjela Mercedes-Benz Cars.

"Novi EQA omogućuje Vam da pokažemo kako zamišljamo e-mobilnost krojenu prema potrebama naših klijenata. Ponudit ćemo cijelu obitelj EQA modela, sa snagama koje se kreću od 140 do preko 200 kW, s prednjim pogonom i pogonom na sve kotače. A za one kojima je doseg posebno važan, naš portfelj će uskoro uključivati posebnu izvedbu modela EQA s dosegom od preko 500 kilometara prema WLTP ciklusu. Model EQA dokazuje da je, uporabom prokušane i testirane arhitekture, moguće postići izvrstan kompromis između performansi, troškova i vremena dolaska na tržište."

"Progresivni dizajn i intuitivna uporaba dvije su istaknute značajke modela EQA. S ovim automobilom po prvi put klijentima nudimo potpuno električni Mercedes u kompaktnom segmentu s velikim dosegom koji osigurava njegovu iskoristivost u svakodnevnom životu. Model EQA je, dakle, važno vozilo na našem putu prema elektrifikaciji svih naših segmenata vozila", kaže Britta Seeger, članica Upravnog odbora kompanija Daimler AG i Mercedes-Benz AG, odgovorna za oglašavanje i prodaju Mercedes-Benz automobila.
  


Vanjština i dizajnerske značajke eksterijera


Model EQA uključuje karakterističnu ”black panel" masku hladnjaka sa istaknutom središnje postavljenom zvijezdom, što je prepoznatljivi detalj Mercedes-EQ modela. Uz to, dodatna prepoznatljiva dizajnerska značajka svih potpuno električnih modela Mercedes-EQ serije je kontinuirana svjetlosna traka u prednjem i stražnjem dijelu. Vodoravna traka od optičkih vlakana povezuje dnevna pozicijska svjetla, što osigurava visoku razinu prepoznatljivosti danju i noću. Unutrašnjost prednjih svjetala izvedena je uz visoku razinu kvalitete, detalja i preciznosti. Istaknute plave značajke unutar prednjih svjetala ojačavaju prepoznatljivi Mercedes-EQ potpis. Stražnja svjetla savršeno se stapaju sa svjetlosnom trakom, čime se pojačava dojam širine stražnjeg dijela modela EQA. Registarska pločica također je prenesena u branik. Ekskluzivni za ovaj model su aluminijski kotači izvedeni u dvije ili tri boje, s dimenzijama do 20 inča, a u nekim slučajevima s rosé zlatnim ili plavim dekorativnim obrubom.

Mercedes-Benz EQA je puno više od modernog i progresivnog izgleda. Uz vrijednost CD faktora od 0,28 i površinom prednjeg presjeka A od 2,47 m2  model EQA postiže izvrstan aerodinamički rezultat. Među najvažnijim aerodinamičnim mjerama su potpuno zatvoren usis zraka za hlađenje u gornjem dijelu, aerodinamično učinkoviti prednji i stražnji donji spojleri, jako uglađeno, skoro potpuno zatvoreno podvozje, specijalno optimizirani Aero kotači i specifično prilagođeni spojleri prednji i stražnjih kotača.

"Progresivni luksuz u svom najviše sportskom izdanju. Stvoren je potpuno električni SUV projektiran za održivu mobilnost budućnosti, u obliku kompaktnog, modernog modela EQA", kaže Gorden Wagener, šef dizajna kompanije Daimler AG. "Savršene proporcije vanjštine i spektakularna unutrašnjost postavljaju nove standarde."

  


Sigurnost i opremljenost


Model EQA je pravi Mercedes što se tiče sigurnosnog aspekta. Na osnovi robusne strukture modela GLA, karoserija modela EQA je prilagođena kako bi se zadovoljili specifični sigurnosni zahtjevi električnih automobila. Baterija sjedi unutar okvira napravljenog od ekstrudiranih sekcija. Preuzima strukturnu funkciju koju je do sada provodio poprečni element u podnici. EQA je prošao vrlo temeljite sigurnosne testove uz posebno stroge kriterije za baterijski i električi sustav.

Dio serijske opreme su Active Lane Keeping Assist i Active Brake Assist. Active Brake Assist pomaže kod sprečavanja ili umanjivanja posljedica sudara uz pomoć autonomnog kočenja. Sustav je također u mogućnosti kočiti ako detektira stacionarna vozila i pješake pri tipičnim brzinama gradske vožnje. Unaprijeđene funkcije Driving Assistance paketa, uključuju funkciju izbjegavanja sudara, funkciju koridora u nuždi, funkciju upozorenja prilikom izlaska koja vozača upozorava na dolazeće bicikliste ili vozila, kao i upozorenje ako se u blizini pješačkom prijelaza detektira pješak.

Uz aktivne i pasivne elemente sigurnosti Mercedes-Benz EQA nudi superiornu razinu standardne i dodatne opreme. Standardne specifikacije modela EQA uključuju značajke kao što su LED High Performance prednja svjetla s Adaptive Highbeam Assist funkcijom, EASY-PACK stražnja podizna vrata s električnim otvaranjem i zatvaranjem, 18-inčne aluminijske kotače, ambijentalnu rasvjetu sa 64 boje, dvostruki držač za čaše, luksuzna sjedala s podesivom potporom za lumbalni dio leđa u četiri smjera, stražnju kameru za lakše parkiranje i bolji pregled prilikom manevriranja te multifunkcijski sportski upravljač presvučen kožom. Također, dio serijske opreme su intuitivni infotainment sustav MBUX (Mercedes-Benz User Experience) i navigacijski sustav s funkcijom Electric Intelligence. Novi model može se personalizirati dizajnerskom linijom i linijom opreme, Electric Art i AMG Line, kao i Night paketom. MBUX se može individualno konfigurirati uz pomoć raznih opcija. Ključna prednost sustava: snažno računalo, sjajni prikazi i grafika, prilagodljive prezentacije, head-up zaslon u boji (opcijska oprema), navigacija s proširenom stvarnosti (opcijska oprema), softver koji uči i glasovne naredbe koje se aktiviraju s ključnom riječi ”Hej Mercedes”.
Više o ovom sustavu možete pogledati na ovdje.

Mercedes-EQ ikona na medijskom zaslonu može se koristiti za pozivanje izbornika koji se odnose na opcije punjenja, električnu potrošnju i protok energije. Desni prikaz na ploči s instrumentima je mjerač snage, umjesto brojača okretaja. Gornji dio pokazuje postotak korištene snage, a donji dio rekuperaciju. Lijevi instrument može se koristiti za prikaz toga možete li doći do odredišta bez zaustavljanja radi punjenja. Boje se mijenjaju u ovisnosti o situaciji u vožnji: na primjer, tijekom ubrzavanja prikaz koristi bijelu boju. Ovisno o raspoloženju, ili kako bi to odgovaralo konkretnoj unutrašnjosti, korisnik može birati između četiri različita stila. Progressive inačica uključuje specijalnu Mercedes-EQ shemu boja.

"Zahvaljujući MBUX sučelju, naša su vozila danas postala mobilni asistenti. S modelom EQA idemo korak dalje: pametne pomoćne funkcije, kao što su navigacija s funkcijom Electric Intelligence, integrirane su u MBUX, što ih čini još lakšima za uporabu", ističe Sajjad Khan, član Upravnog odbora kompanije Mercedes-Benz AG, CASE. "Nadalje, model EQA pokazuje kako smo uspjeli pomiriti tehnološki napredan i održivi električni pogonski sustav s Mercedes-Benzovom ključnom vrijednosti, a to je sigurnost."
 
  


Tehničke specifikacije i punjenje


Uz pomoć usluge Mercedes me Charge klijenti imaju pristup onome što je danas najveća mreža za punjenje u svijetu: trenutačno uključuje preko 450.000 AC i DC stanica za punjenje u 31 državi. Mercedes me Charge klijentima omogućuje praktičnu uporabu stanica za punjenje raznih pružatelja usluga, čak i u inozemstvu. Samo s jednom registracijom mogu iskoristiti funkciju integriranog plaćanja s jednostavnim procesom naplate.

Pogonski sustav: prednji pogon s asinkronim električnim motorom na prednjoj osovini 
Nazivna snaga: 140 kW [188 KS]
Nazivni okretni moment: 375 Nm
Ubrzanje 0-100 km/h: 8.9 s
Maksimalna brzina:[1] 160 km/h
Kapacitet baterije, iskoristivi (NEDC): 66.5 kWh
Kombinirana potrošnja goriva (NEDC):[2] 15.7 kWh/100 km
WLTP doseg:[3] 426 km
Vrijeme punjenja[3] preko wallbox sustava ili na javnim punionicama (AC punjenje): 5:45 h
Vrijeme punjenja[4] na brzim punjačima (DC): 30 min
Početna cijena od: 377.810,00 KN s PDV-om.

Zatražite našu ponudu ili testirajte naš novi Mercedes-Benz EQA.

 

[1] Elektronički ograničena
[2] Navedene vrijednosti su izmjerene "WLTP CO2 vrijednosti" u skladu sa Člankom 2.3. Provedbene uredbe (EU) br. 2017/1153. Električna potrošnja i doseg određeni su na osnovi Uredbe Komisije (EU) br. 2017/1151. Električna potrošnja i doseg ovise o konfiguraciji vozila, a posebno o odabranoj maksimalnoj brzini.
[3] Vremena punjenja odnose se na 10-100% punjenje preko wallbox sustava ili javne punionice (AC priključak s barem 11 kW, 16 A po fazi)
[4] Vremena punjenja odnose se na 10-80% punjenje na DC brzim punjačima s naponom napajanja od 400 V, i strujom od barem 300 A.