phone-icon

Mercedes-Benz je spreman za potpunu elektrifikaciju

Mercedes-Benz je spreman za potpunu elektrifikaciju


Na tržištima koja to dopuštaju, Mercedes-Benz je spreman uvesti potpunu elektrifikaciju do kraja ovog desetljeća. Prebacujući se djelomično električnog na isključivo električni brand. Najistaknutija svjetska tvrtka za luksuzne automobile ubrzava prema softverski orijentiranoj i budućnosti bez emisija. Do 2022. godine Mercedes-Benz će imati baterijsko električno vozilo (BEV) u svakom proizvodnom segmentu.

Od 2025. godine pa nadalje, sve novo razvijene platforme vozila bit će isključivo za  električni pogon, a kupci će moći odabrati potpuno električnu alternativu za svaki model tvrtke. Mercedes-Benz namjerava upravljati ovom ubrzanom transformacijom, držeći se svojih ciljeva profitabilnosti.“Elektrifikacija tržišta se ubrzava - posebno u luksuznom segmentu, gdje Mercedes-Benz pripada. Prekretnica se približava i bit ćemo spremni kad se tržišta prebaci na električnu energiju“, rekao je Ola Källenius, izvršni direktor Daimler AG i Mercedes-Benz AG.

„Ovaj korak označava duboku preraspodjelu kapitala. Upravljajući ovom ubrzanom transformacijom uz zaštitu naših ciljeva profitabilnosti, osigurat ćemo trajni uspjeh Mercedes-Benza. Zahvaljujući našoj visokokvalificiranoj i motiviranoj radnoj snazi.“

„Uvjeren sam da ćemo biti uspješni u ovoj uzbudljivoj novoj eri. "

Kako bi olakšao ovaj pomak, Mercedes-Benz otkriva sveobuhvatan plan koji uključuje značajno ubrzavanje istraživanja i razvoja. Ukupno će ulaganja u električna vozila na baterije između 2022. i 2030. iznositi preko 40 milijardi eura. Ubrzavanjem i unapređivanjem plana game električnih vozila donijet će se prijelomna točka za usvajanje EV.

Mercedes-Benz - plan za tehnološki napredak


Do 2025. Mercedes-Benz će predstaviti tri isključivo električne platforme za nova vozila:
  1. MB.EA platforma - za sva putnička vozila srednje i više kategorije. Otvarajući mogućnost za modularnu platformu koja će biti okosnica buduće game električnih vozila.
  2. AMG.EA bit će namjenska platforma za električna vozila koja se bavi tehnologijom i kupcima Mercedes-AMG-a orijentiranim na vrhunske performanse.
  3. VAN.EA uvodi novu eru za namjenski proizvedene električne kombije i laka gospodarska vozila, što će u budućnosti pridonijeti prijevozu bez emisija i gradovima.

 
 

Povećanje vertikalne integracije unutar Mercedes-Benza


Nakon reorganizacije aktivnosti pogonskog sklopa kako bi planiranje, razvoj, kupnju i proizvodnju stavili pod jedan krov, Mercedes-Benz će produbiti razinu vertikalne integracije u proizvodnji i razvoju i uvesti tehnologiju električnog pogona. Ovaj korak uključuje akviziciju britanske tvrtke za proizvodnju električnih motora YASA.
Ovim ugovorom Mercedes-Benz dobiva pristup jedinstvenoj tehnologiji aksijalnih fluksnih motora i stručnosti za razvoj motora sljedeće generacije ultra visokih performansi. Mercedes-Benz električni motori, poput eATS 2.0, ključni su dio strategije s jasnim fokusom na učinkovitost i ukupne troškove cijelog sustava, uključujući pretvarače i softver. Očekuje se da će Kina, najveće svjetsko tržište novih energetskih vozila (NEV), koje je dom stotinama tvrtki i dobavljača specijaliziranih za EV komponente i softverske tehnologije, igrati ključnu ulogu u ubrzanju strategije elektrifikacije Mercedes-Benza.
 

Razvitak proizvodnih kapaciteta i unaprijeđenje baterijskih sustava


Mercedes-Benz će trebati proizvesti više od  200 Gigawatt sati baterijskog kapaciteta te planira uspostaviti osam novih tvornica za proizvodnju baterijskih jedinica, zajedno sa svojim partnerima širom svijeta. To je dodatak već planiranoj mreži od devet postrojenja posvećenih izgradnji cijelih baterijskih sustava. Sljedeće generacije baterija bit će visoko standardizirane i prikladne za upotrebu u više od 90% svih automobila i kombija Mercedes-Benz, a istovremeno će biti dovoljno fleksibilne da ponude pojedinačna rješenja svim kupcima. Što se tiče proizvodnje stanica, Mercedes-Benz se namjerava udružiti s novim europskim partnerima kako bi razvio i učinkovito proizvodio buduće ćelije i module, korak koji osigurava da Europa ostane u središtu auto industrije čak i u električnoj eri.
 

Razvitak usluga punjenja i mreže punionica


Mercedes-Benz također radi na postavljanju novih standarda u punjenju, razvijajući "Plug & Charge" uslugu.
Plug & Charge omogućit će kupcima priključivanje, punjenje i isključivanje bez dodatnih koraka potrebnih za provjeru autentičnosti i obradu plaćanja. Mercedes me Charge već je jedna od najvećih svjetskih mreža za punjenje i trenutno obuhvaća više od 530 000 AC i DC punjača u cijelom svijetu. Nadalje, Mercedes-Benz surađuje s Shellom na širenju mreže za punjenje. Kupci će dobiti premium pristup Shell’s Recharge mreži koja se sastoji od preko 30.000 punionica do 2025. godine u Europi, Kini i Sjevernoj Americi - uključujući preko 10.000 punjača velike snage širom svijeta.
 

VISION EQXX


Mercedes-Benz trenutno razvija Vision EQXX, električni automobil sa stvarnim dometom većim od 1.000 kilometara, ciljajući jednoznamenkastu vrijednost potrošnje (Kwh na 100 kilometara) u normalnoj vožnji autocestom brzinama. Multidisciplinarni tim koji uključuje stručnjake iz Mercedes-Benz F1 odjeljaka za visoke performanse pogonskih sklopova (HPP) brzo napreduje prema ambicioznim ciljevima projekta. Svjetska premijera bit će 2022.
Izraziti tehnološki napredak koji se postiže razvojem modela Visionom EQXX bit će prilagođen i primijenjen za uporabu u novim električnim vozilima garantirajući vodeće performance u kategoriji i prepoznatljivi Mercedes-Benz osjećaj vožnje. 

Osvrt na tržište


Mercedes-Benz ostaje posvećen ciljevima zacrtanim u jesen 2020. Prošlogodišnji ciljevi temeljili su se na pretpostavci porasta prodaje hibridnih i električnih vozila do udjela 25% ukupne prodaje. Današnja se revidirana procjena temelji na pretpostavljenom udjelu xEV do 50% do 2025. i tržišnom scenariju za prodaju novih automobila koji su se u osnovi prebacili na potpuno električne do kraja desetljeća.

Naša misija je: Mi stvaramo najpoželjnije automobile na svijetu.  
„Naša glavna zadaća u ovoj transformaciji je uvjeravanje korisnika da se prebace na električnu mobilnost s kvalitetnim i poželjnim automobilima. Za Mercedes-Benz, revolucionarni EQS je samo početak jedne nove ere.“

Ola Källenius, CEO of Daimler AG and Mercedes-Benz AG.