phone-icon

Hyundai Motor Group – RE100 član

Hyundai Motor Group – RE100 član

Hyundai Motor Grupa objavila je da će se pet ključnih tvrtki grupacije, uključujući Hyundai Motor Company i Kia Corporation, pridružiti RE100, globalnoj inicijativi posvećenoj korištenju isključivo 100-posto obnovljive energije. Pridruživši se preko 300 drugih renomiranih svjetskih tvrtki, Hyundai planira daljnje ubrzati napore prema održivom razvoju i CO2 neutralnosti.

Hyundai Motor i Kia, zajedno s Hyundai Mobis Co., Hyundai Wia i Hyundai Transys Inc., podnijet će prijave Korejskom odboru RE100 kasnije ovog mjeseca.

Iako svih pet tvrtki želi prijeći na 100 posto obnovljive izvore energije do 2050. godine, svaka će uložiti neovisne napore kako bi postigla ciljeve prije roka, već do 2040. godine, ovisno o uvjetima opskrbe i potražnje energije u njihovim inozemnim ograncima.

U tu svrhu Hyundai Motor Grupa planira uspostaviti zajednički sustav reagiranja kompanija unutar grupacije prema RE100 kriterijima održivosti.
Grupa razmatra razne načine za nabavu obnovljive energije, poput samostalne proizvodnje putem solarnih panela, ugovora o otkupu električne energije (PPA) s proizvođačima energije vjetra i sunčeve energije, kao i kupnju putem „Green Premium“ programa Korea Electric Power korporacije (KEPCO).

Osim spomenutih tvrtki, i druge podružnice Hyundai Motor Grupe slažu se oko potrebe prelaska na 100 posto obnovljivu energiju i planiraju je aktivno koristiti u svom poslovanju u budućnosti.

Prije najave da će se pridružiti RE100, glavne podružnice Hyundai Motor Grupe već su značajno povećavale primjenu obnovljivih izvora energije, kao i tehnologije za smanjenje upotrebe energije u svim proizvodnim procesima.

Hyundai Motor je 2013. godine instalirao solarne elektrane krovnog tipa u svojoj automobilskoj tvornici Asan (Južna Koreja) za proizvodnju 13.000 MWh električne energije godišnje. Hyundai također proizvodi 12.500 MWh električne energije kroz solarne elektrane koje su prošle godine instalirane na pogonu u Ulsanu, u suradnji s Korejskom nacionalnom hidro i nuklearnom elektroenergetskom tvrtkom.

Kia je 2019. godine uspostavila sustav za zamjenu sve energije koja se koristi u njegovom proizvodnom pogonu u Žilini u Slovačkoj obnovljivom energijom. U Koreji su Kia tvornice Gwangmyeong, Hwaseong i Gwangju stekle ISO50001 certifikate.
Hyundai Mobis u potpunosti se prebacio na obnovljive izvore energije u svom poslovanju u Slovačkoj i Švedskoj početkom ove godine. U Koreji Mobis nastoji smanjiti potrošnju energije uspostavljanjem Mobis Globalnog sustava upravljanja energijom (GMEMS).

Na posebnoj sjednici P4G (Partnerstvo za zeleni rast i globalne ciljeve 2030) održanoj u svibnju, predsjednik Hyundai Motor Group Euisun Chung rekao je:

Najvažnije je odgovoriti na klimatske promjene akcijom. Možemo doprinositi globalnoj ekonomiji i dok postižemo naše buduće ciljeve ugljične neutralnosti.
 
RE100, što znači „Obnovljiva energija 100 posto (Renewable Energy 100)“, globalna je inicijativa koju vodi Climate Change Organisation, koja ima cilj okupljanje najutjecajnijih svjetskih tvrtki koje su posvećene korištenju 100-posto obnovljive energije. Ova ekološki osviještena udruga krenula je sa svojim radom 2014 godine. Da bi postala članica, tvrtka mora imati značajnu energetsku potrošnju (minimalno 100 GWh godišnje) i dužni su dostaviti srednjoročne i dugoročne planove osiguranja energije iz obnovljivih izvora u roku od godinu dana nakon pridruživanja. Sudjeluje preko 300 svjetskih tvrtki.