phone-icon

Provjera i održavanje geometrije kotača

Provjera i održavanje geometrije kotača

Pravilno podešena geometrija ovjesa preduvjet je sigurne i ekonomične vožnje. Stručnjaci preporučuju barem jednom u godini napraviti provjeru stanja podvozja i po potrebi izvršiti kvalitetna podešavanja. Također, preporuka je da se geometrija kotača ili auto-optika napravi pri svakom zahvatu na upravljačkom mehanizmu ili elementima ovjesa kao i na vozilima koja su doživjela neko značajnije oštećenje ili sudar.

U nastavku navodimo nekoliko razloga za to:
Kako se podešava geometrija kotača?

Tri glavna podešavanja geometrije kotača su zatur, nagib, trag.
Podešavanje geometrije kotača sastoji se od podešavanja kutova kotača za ispravan nagib prema unutra ili nagib prema van i ispravan zatur.
Ako je gazeća površina gume nejednakomjerno istrošena, to dokazuje da je trag prednjih kotača nepravilno podešen.
 

Što je zatur kotača?

Prednji kotači se nakon svake vožnje kroz zavoj moraju sami vratiti u srednji položaj i zadržati ga. To nije samo radi toga da vozač ne bi trošio snagu okrećući upravljač još i natrag, nego i da bi se održao smjer vožnje kad automobil vozi po ravnoj cesti.

Dobro držanje smjera ovisi o više činilaca, ali je ipak najvažniji tehnički zahvat, tj. zatur ili zaostajanje kotača.

Zatur je kut kotača kad se vozilo gleda sprijeda.

Dolazi do nepravilnog trošenja pneumatika kad je taj kut prevelik: Zatur se ispituje i podešava za svako vozilo kako bi pneumatik što ravnije ležao na tlu u zavojima. Ako je prevelika razlika zatura između prednjih kotača, vozilo će vuči u jednu stranu. 

 


Što je nagib kotača?

Nagib kotača predstavlja kut između ravnine kotača i okomice.
Kut nagiba prema van/unutra odgovara razlici udaljenosti između dva prednja i stražnja kotača na istoj osovini.
Vozilo se pregledava odozdo. Kut nagiba prema van ili prema unutra utječe na ponašanje vozila u zavojima.
Takva trošenja vrlo su tipična. Uzrokuju zupčasta iskrivljenja po cijeloj širini profila gazećeg sloja koja se mogu osjetiti ako se rukom prijeđe po gazećem sloju.

Što je trag kotača/voditelj pravca?

Trag nam je bitan čimbenik u održavanju pravca na vozilu, dakle s neispravnim tragom dobivamo ponovno nepravilan način potrošnje pneumatika.
Ulazak u zavoj s nepravilnim tragom gubimo kontrolu te dolazi do podrhtavanja vozila i naravno proklizavanja radi nepravilnog traga gaženja sloja gume s cestom.
 
Ako primijetite da vam vozilo jako vuče u stranu kada se vozite po ravnoj cesti uz malo bočnog vjetra ili vam se pneumatici abnormalno troše, potrebno je prilagoditi geometriju kotača. Stoga biste trebali dogovoriti termin pregleda i dovesti vozilo na  odvesti vozilo distributeru pneumatika Michelin ili u pouzdanu servisnu radionicu na provjeru geometrije kotača.
 

NAPOMENA: 
U koliko se odlučite na kupnju bilo kojeg asortimana guma/naplataka u našem servisu, ostvarujete 20% popusta za OPTIKU na vašem vozilu po važećem cjeniku.

Popust se obračunava i vrijedi isključivo uz kupljeni proizvod (guma/naplatak) .
Cilj nam je da sa svakom gumom koju kupite kod nas, da odvozite zbilja onoliki broj kilometara koliko proizvođač garantira, te naravno da budete sigurni na cesti i u prometu.
 
 

Naručite se ovdje za podešavanje geometrije kotača! Telefonom ili E-mailom.