phone-icon

Mercedes-Benz EQB

Mercedes-Benz EQB

Električna ofenziva Mercedes-Benz automobila ne samo da ubrzava, nego ubrzava kao i sama Mercedes-EQ vozila: dok se prvi EQA modeli pojavljuju u europskim salonima, uz istovremeno predstavljanje modela EQS, smjerno dizajniranog potpuno električnog člana nove obitelji S-klase, u isto Mercedes-Benz predstavlja potpuno novi model, Mercedes-Benz EQB. Dizajn ovog novog potpuno električnog kompaktnog SUV modela interpretira progresivni luksuz Mercedes-EQ serije na prepoznatljiv i karakterističan način.

Bilo da se radi o velikoj maloj ili maloj velikoj obitelji, kao sedmerosjed novi EQB nudi prostor za razne obitelji i raznolike transportne potrebe. To mu daje izuzetnu poziciju ne samo u kompaktnom segmentu, nego i među električnim automobilima. Dva sjedala u trećem redu mogu koristiti osobe visoke do 1,65 metara, a u njih se može ugraditi i dječja sjedalica. Novi EQB doživjet će svoju premijeru na Šangajskom salonu automobila 2021 (21. do 28. travnja 2021.). Nakon modela EQA 250 (kombinirana potrošnja električne energije: 15,7 kWh/100 km; kombinirane CO2 emisije: 0 g/km) to je drugi potpuno električni kompaktni automobil iz serije Mercedes-EQ modela. Snažan i učinkovit električni pogon, pametno obnavljanje energije i prediktivna navigacija s električnom inteligencijom, samo su neke od značajki koje ga povezuju s modelom EQA. Ove godine planiran je početak prodaje u Kini. Nakon Europe, međunarodna inačica modela EQB, koji će se proizvoditi u Kecskemétu, u Mađarskoj, bit će predstavljen krajem godine, nakon čega slijedi predstavljanje na tržištu SAD-a u 2022. godini.

“S našim potpuno novim modelom EQB kreirali smo prepoznatljivi električni SUV koji nasljeđuje naša čvrsta terenska vozila i prebacuje ih u budućnost. Kombiniramo značajno kutijastu siluetu s futurističkim elementima kao što su 'black-panel' prednja maska kako bi kreirali vozilo izvanrednog izgleda”, kaže Gorden Wagener, šef dizajna Daimler grupe.

U Europi, odmah od početka kupci će moći birati nekoliko modela s prednjim pogonom i pogonom na sve kotače i raznim snagama, od kojih neke prelaze 200 kW. Iskoristivi kapacitet baterija je 66,5 kWh. Ove baterije se proizvode u Daimlerovim tvornicama u gradovima Kamenz (Njemačka) i Jawor (Poljska). Također je u planu i inačica s posebno dugim dometom. Električna potrošnja modela EQB 350 4MATIC u Europi, NEDC1: kombinirana potrošnja električne energije: 16.2 kWh/100 km; kombinirane CO2 emisije: 0 g/km, doseg 478 km; WLTP: kombinirana potrošnja električne energije: 19.2 kWh/100 km; kombinirane CO2 emisije: 0 g/km, doseg 419 km.U ovoj godini, odjel Mercedes-Benz Cars snažno kreće naprijed s elektrifikacijom. Zajedno s modelima EQA, EQB, električnim poslovnim limuzinama EQE i EQS, bit će predstavljena ukupno četiri nova modela Mercedes-EQ serije. Obitelj Mercedes-Benz plug-in hibrida, koja se trenutno sastoji od preko 20 varijanti modela, obnavlja se s elektrificiranim izvedenicama modela C-klase i S-klase. Za 2021. godinu, odjel Mercedes-Benz Cars očekuje povećanje udjela xEV izvedbi, odnosno plug-in hibrida i potpuno električnih vozila, na oko 13 posto. Uz to, ponudu proizvoda osvajaju blagi hibridi sa starterom-generatorom i 48-voltnim sustavom, pogotovo u grupi luksuznih vozila.
Bogatstvo prostora i promjenjivi prtljažnik ravnog poda.

Novi EQB (dužina/širina/visina: 4684/1834/1667 milimetara) obogaćuje Mercedesovu uspješnu obitelj kompaktnih automobila i usko je povezan s dva modela: s modelom EQA, s kojim dijeli naprednu tehnologiju pogona, i kompaktnim SUV modelom GLB. Od ovog modela dolaze dugi međuosovinski razmak (2829 milimetara), prostrana i promjenjiva unutrašnjost i treći red sjedala s dva dodatna individualna sjedala.

Količina prostora je darežljiva: prostor za glavu u prvom redu sjedala je 1035 milimetara, a za izvedbu s pet sjedala, u drugom redu je 979 milimetara. S 87 milimetara, prostor za koljena u stražnjem djelu petorosjeda doseže udobnu razinu. Prtljažnik je ravan i prostran: kapacitet od 495 do 1710 ili 465 do 1620 litara (redom za izvedbe s pet i sedam sjedala) ima kvalitete kompaktnog karavana. Nagib naslona sjedala u drugom redu može se serijski podešavati u nekoliko stupnjeva, a ova sjedala se opcijski mogu uzdužno pomicati do 140 milimetara. To omogućuje povećanje kapaciteta prtljažnika za do 190 litara i raznovrsnost uporabe.

Kao opcija, model EQB ima treći red sjedala s dva dodatna individualna sjedala. Ova sjedala nude udobno sjedenje za osobe visoke do 1,65 metara. Iscrpne sigurnosne značajke uključuju izvlačne naslone za glavu, sigurnosne pojaseve sa zatezačima i ograničivačima sile zatezanja na svim vanjskim sjedalima i bočne zračne zavjese koje također pokrivaju putnike u trećem redu. U drugom i trećem redu moguće je ugraditi ukupno četiri dječje sjedalice, plus dodatna na sjedalo suvozača. Za povećanje prtljažnog prostora, treći red sjedala može se preklopiti u podnicu prtljažnika.Estetika elektro dizajna s kutovima i rubovima

Model EQB interpretira Mercedes-EQ progresivni luksuz na prepoznatljiv i karakterističan način. To uključuje tipičnu Mercedes-EQ 'black panel' prednju masku sa središnjom zvijezdom. Dodatna prepoznatljiva dizajnerska značajka potpuno električnih vozila Mercedes-EQ serije je kontinuirana svjetlosna traka sprijeda i straga. Vodoravna traka od optičkih vlakana spaja dnevna pozicijska svjetla full-LED prednjih svjetala, što osigurava visoku razinu prepoznatljivosti danju i noću. Unutrašnjost prednjih svjetala izvedena je s visokom razinom kvalitete, detalja i preciznosti. Istaknuti detalji u plavoj boji ojačavaju karakterističnu pojavu Mercedes-EQ modela.

Prema iskoristivosti usmjerena kabina s uspravnim vjetrobranom omogućuje udobnu unutrašnjost. Kružni i zaštitni obložni elementi određuju ukupne proporcije. Pogledom s boka dominiraju mišićava i senzualno modelirana ramena vozila, što je dodatno naglašeno uzdizanjem bočne linije. Prema van izvučeni kotači modelu EQB osiguravaju snažan karakter i samouvjerenu pojavu na cesti. Ekskluzivno za ovaj model su aluminijski naplatci izvedeni u dvije ili tri boje, s promjerom do 20 inča, te u nekim slučajevima s rosé zlatnim ili plavim dekorativnim obrubom.

LED stražnja svjetla su savršeno integrirana u podrezanu LED svjetlosnu traku. To ističe vodoravni osjećaj širine stražnjeg kraja modela EQB. Uz to, registarska pločica je smještena u branik, što dozvoljava lijepo oblikovan poklopac prtljažnika. Utisnute krovne šine ističu visoku vrijednost novog model EQB.
Velika površina armaturne ploče ispred vozača i suvozača je izrezana. Vozač gleda u Widescreen kokpit, uz kontrolu i prikaz preko MBUX (Mercedes-Benz User Experience) sustava. Robusni karakter unutrašnjosti istaknut je cjevastim elementima u imitaciji aluminija. Oni se mogu pronaći na unutarnjim kvakama vrata, na središnjoj konzoli i na armaturnoj ploči na strani suvozača.Ovisno o dizajnerskoj liniji i paketu opreme, spektakularni ukrasni element s pozadinskim osvjetljenjem i rosé zlatni obojani dekorativni elementi na ventilacijskim otvorima, sjedalima i ključu vozila, ističu električni karakter unutrašnjosti modela EQB. Instrumenti, sa specifičnim prikazima za električni automobil, koriste jednaku shemu boja s rosé zlatnim i plavim istaknutim detaljima.

Model EQB postiže jako dobru vrijednost koeficijenta otpora zraka Cd od 0,28. Površina prednjeg presjeka A iznosi 2,53 m2. Među najvažnijim aerodinamičkim mjerama su potpuno zatvoreni sustav zraka za hlađenje u gornjem dijelu, aerodinamički učinkoviti prednji i stražnji donji spojleri, jako uglađeno, skoro potpuno zatvoreno podvozje, specijalno optimizirani Aero kotači i specifično prilagođeni spojleri prednjih i stražnjih kotača.

Uživanje u učinkovitoj vožnji i navigacija s električnom inteligencijom

ECO Assist funkcija nudi proces obnavljanja energije koji je optimiziran za specifičnu situaciju. To znači uključivanje navigacijskih podataka, prepoznavanje prometnih znakova i informacija sa senzora vozila u njegovu strategiju učinkovitosti. Prediktivna vožnja štedi energiju, čime se produžuje doseg s jednim punjenjem.

Serijska navigacija s električnom inteligencijom doprinosi lakom upravljanju modelom EQB u svakodnevnom životu. Ona proračunava najbržu rutu do odredišta, uzimajući u obzir trajanje mogućih zaustavljanja radi punjenja. Na osnovi kontinuiranih simulacija dosega, sustav u obzir uzima potrebna zaustavljanja radi punjenja kao i razne druge faktore, kao što su topografija i vremenske prilike. U mogućnosti je dinamički reagirati na promjene, na primjer prometne situacije ili osobnog stila vožnje. Uz to, navigacija s električnom inteligencijom osigurava da se, po potrebi, visokonaponska baterija dovede na optimalnu temperaturu punjenja prije planiranog zaustavljanja.

Sofisticirana tehnologija punjenja, velika mreža i zelena energija

Kod kuće ili na javnim punionicama, model EQB se može praktično puniti sa snagom do 11 kW koristeći izmjeničnu struju (AC) preko ugrađenog punjača. Vrijeme potrebno za potpuno punjenje baterije ovisi o dostupnoj infrastrukturi i za državu specifičnoj opremi vozila. Punjenje preko Mercedes-Benz Wallbox sustava je značajno brže nego preko kućne utičnice.Naravno, najbrže punjenje se postiže na istosmjernim (DC) brzim punjačima. Ovisno o stanju napunjenosti i temperaturi visokonaponske baterije, EQB se može na odgovarajućim punionicama puniti sa snagom do 100 kW. Tada vrijeme punjenja iznosi malo preko 30 minuta od 10 do 80% napunjenosti baterije. Za AC i DC punjenje, model EQB je u Europi i SAD-u serijski opremljen sa CCS (Combined Charging Systems) priključkom na desnoj strani vozila. U Kini se koristi za državu specifično rješenje s priključcima na desnoj i lijevoj strani vozila, a vremena punjenja se također mogu razlikovati u odnosu na europsku inačicu.

Putem Mercedes me Charge usluge, EQB vozači će moći koristiti trenutno najveću mrežu punionica na svijetu: to trenutno uključuje preko 500.000 AC i DC punionica u 31 državi. Mercedes me Charge usluga Mercedes-EQ klijentima omogućuje praktičnu uporabu punionica raznih pružatelja usluga, što uključuje funkciju integriranog plaćanja s jednostavnim procesom naplate.

Uz pomoć visokokvalitetnih certifikata porijekla, Mercedes-Benz jamči da se energija iz obnovljivih izvora ubacuje u javnu mrežu za punjenje vozila preko Mercedes me Charge usluge. Uz Mercedes me Charge, klijenti mogu puniti svoja vozila na preko 200.000 javnih punionica u cijeloj Europi, gdje Mercedes-Benz osigurava naknadnu kompenzaciju preko zelene električne energije.Kooperativna podrška za vozača i visoka razina sigurnosti u slučaju sudara

Model EQB uključuje inteligentne sustave pomoći vozaču uz kooperativnu podršku za vozača. Active Lane Keeping Assist i Active Brake Assist dio su serijske opreme. U mnogim kritičnim situacijama, ovaj drugi sustav ima mogućnost spriječiti sudar ili smanjiti njegove posljedice uporabom autonomnog kočenja. Sustav je također u mogućnosti kočiti u slučaju stacionarnih vozila i pješaka pri tipičnim gradskim brzinama. Unaprijeđene funkcije Driving Assistance paketa, na primjer uključuju funkciju manevra skretanja, funkciju koridora u nuždi, funkciju upozorenja prilikom izlaska koja vozača upozorava na bicikliste ili druga vozila, te upozorenje kada se u blizini pješačkom prijelaza detektiraju pješaci.

Model EQB je također pravi Mercedes što se tiče pasivne sigurnosti. Na osnovi robusne strukture karoserije modela GLB, karoserija modela EQB je prilagođena specijalnim zahtjevima električnog automobila. Baterija je ugrađena u okvir napravljen od ekstrudiranih sekcija. Ova izvedba preuzima strukturnu funkciju koju je do sada obavljao poprečni element u podnici vozila. Štitnik baterije u prednjem dijelu sprečava da ova energetska jedinica ne bude probijena stranim predmetima.

Naravno, model EQB trebao je proći uobičajene iscrpne programe testova sudara ove marke. Također vrijede strogi zahtjevi za bateriju i sve komponente koje provode električnu struju.

Model EQB u globalnoj proizvodnoj mreži

Proizvodnja modela EQB započet će u 2021. na dvije lokacije koje čine dio proizvodne mreže odjela Mercedes-Benz Cars: u mađarskoj Mercedes-Benz tvornici u gradu Kecskemét za globalno tržište i u njemačko-kineskoj tvornici BBAC u Pekingu za lokalno tržište. U ovim postrojenjima su već započele pripreme, uključujući proces kvalificiranja osoblja i rekonstrukcijske radove. EQB kompaktni SUV bit će prvi potpuno električni serijski proizvedeni automobil iz Mađarske i nadopunit će ponudu plug-in hibridnih modela, koja uključuje CLA i CLA Shooting Brake. U budućnosti, u gradu Kecskemét također će se proizvoditi A-klasa s plug-in hibridnim pogonom, kao i u njemačkoj Mercedes-Benz tvornici u gradu Rastatt, gdje se proizvodi model EQA.

Od početka proizvodnje 2012. godine, mađarska Mercedes-Benz tvornica sve više dobiva na važnosti u globalnoj proizvodnoj mreži Mercedes-Benz automobila. Dodatno na digitalno umrežavanje, prednosti proizvodne mreže kompaktnih automobila uključuju direktnu razmjenu s vodećom tvornicom za kompaktne automobile u gradu Rastatt, u pokrajini Baden-Württemberg.

Baterijske sustave za kompaktne Mercedes-EQ modele, koji se proizvode u Europi isporučuje Mercedes-Benz podružnica Accumotive u gradu Kamenz, kao i tvornica baterija u gradu Jawor u Poljskoj. Obje tvornice su od početka zamišljene da rade kao CO₂-neutralna postrojenja.